Karakter Amerikaanse Stafford

Je bent hier: Startpagina » Informatie » Rasbeschrijving » Karakter Amerikaanse Stafford

“Zijn moed is spreekwoordelijk”. Dit is een zeer belangrijk aspect van het karakter. Een Amstaff is niet bang (en is geen Amstaff als hij bang is). Die moed is ook een rode draad in de geschiedenis van het ras. Moed is echter iets heel anders dan agressiviteit, die immers vaak bedoeld is om onzekerheid te verbergen. Een Amstaff moet moed en zelfvertrouwen uitstralen en gaat nergens voor opzij. Het is daarmee ook een nieuwsgierige en avontuurlijke hond;

Een Amstaff heeft genoeg zelfvertrouwen om niet te hoeven vechten, en kan zelfs zijn kalmte houden als het nodig is. Dat is de reden dat bijvoorbeeld Cesar Millan Pitbulls inzet als oefenhonden bij de heropvoeding van honden met hond agressie. Maar als een andere hond echt problemen zoekt, dan vindt hij er meer dan hem lief is. Het is geen hond die het probleem start, maar wel de hond die het beëindigt;

“Attent ten opzichte van zijn omgeving” beschrijft de levendige, nieuwsgierige en intelligente houding van de Amstaff die alles in de gaten houdt en niets mist, maar die door zijn zelfvertrouwen altijd net die seconde bedenktijd neemt voor hij reageert. Maar het is niet alleen een hond die observeert, maar een die deel wil zijn van wat er gebeurt. Een hond waarmee je goed actieve dingen kunt doen en die graag werkt.

Een Amstaff is extreem mensgericht en mensvriendelijk.

Zelfs de meest mishandelde Amstaff is vaak zonder problemen benaderbaar, ook door wildvreemden;

Amstaffs zijn zeer gevoelig voor gemoedstoestand. Veel eigenaren zien het vriendelijke gedrag van hun Amstaff naar andere mensen en vragen zich af of hun hond ze ooit zou beschermen als dat nodig was. Diegenen die zich in een situatie hebben gevonden waarin ze zich werkelijk bang en bedreigd voelden zullen vertellen dat hun hond er opeens voor ze stond, alert, beschermend en klaar om in te grijpen.

Ze zijn in staat om zich heel goed aan te passen aan zwakkeren. Hoewel van nature lomp kunnen ze heel voorzichtig zijn met kinderen, ouderen, of mensen met een mentale of fysieke handicap;

Een Amstaff is ook heel tolerant qua opvoeding naar mensen. Dit is geen hond die als hij in bed mag kruipen vervolgens territoriaal wordt en de baas het bed uit jaagt. Dit is een hond die niet kan wachten tot de baas bij hem komt liggen.

Ze zullen hun leven geven voor hun baas. Een gezin dat in hun huis was overvallen door brand wist te ontkomen op hun jongste dochter na. De brandweer die naar binnen ging om het meisje te redden vond haar op bed, beschermd door het lichaam van de Pitbull van het gezin. Het meisje was nauwelijks gewond, terwijl de hond over 60% van haar lichaam verbrand was. Het aantal gevallen van Amstaffs/Pitbulls die hun leven gaven voor hun baas is groot.

Het is een terriër. Koppig en met een sterk karakter. “Nee” is een uitdaging om het nog eens te proberen, dus de baas moet niet hard zijn, maar wel consequent. En als je een terriër fysiek aanpakt, dan komt hij fysiek terug. Een Amstaff vereist dan ook geen fysiek harde aanpak zoals ze zelfs op sommige hondenscholen propageren. Een afkeurend woord of een teken van goedkeuring zijn de beste middelen want dit ras heeft een grote “will to please”.